Klub měsíček
měsíček - kytka klub novinky masáže semináře fitness-berry recepty obchod kontakty
 

Jaro

Jarnímu období se terminologií tradiční čínské medicíny říká také období malého jangu. Přestože termín malý jang evokuje cosi mírného, slabého tak opak je pravdou. Síla jara je velice silná, někdy až prudká, pohne vším živým v přírodě. Vítr, který je řídící čchi jara, pohne i neživým. Vzestupnou sílu jarní čchi můžeme vidět ve všem, co náhle začne vyrůstat ze země, v každém pučícím výhonku a naklíčeném semínku. Také zelená barva patří k jarnímu elementu dřeva, z chutí tu je zastoupená kyselá.

Vítr je propojen s játry - další souvislost, které si všimli staří čínští mistři. Z těchto střípků informací můžeme pomalu skládat mozaiku toho, co bude pro nás prospěšné a čemu bychom se měli vyhnout.

Strava v tomto období by měla být nejlehčí v roce, co nejméně zatěžující játra. Vaříme kratší dobu, ideální je blanšírování nebo vaření v páře. Přes zimu jsme jedli ořechy, na jaře je již z jídelníčku vynecháme. Příliš by zatěžovali a stahovali játra i žlučník. Také omezíme silně slané, tučné, ubereme masitých jídel. Při rychlém oteplení se může projevit nerovnováha jak v oblasti emoční-podrážděnost, vznětlivost, agresivita, chuť se hádat, tak i v oblasti tělesné. Objevují se bolesti šlach, hlavy, ztuhne krk a šíje, oči jsou červené, slzí a pálí, tělo máme celé neohebné a ztuhlé. Všechny tyto příznaky svědčí o přeplněnosti nebo stagnaci jaterní čchi.

Mátový čaj s medem, rýžový půst, jablečný ocet, čerstvé rašící výhonky, naklíčené obilí, ale také dostatek pohybu a chránění uší, šíje a beder před větrem nám napomůžou strávit jaro v co nejlepší kondici.

Klíčení semen

Čerstvá klíčící semena mají vysoký obsah biologicky aktivních látek, neboli jsou plná čchi.Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů (A, B, C), minerálních látek (vápník, hořčík, fosfor), esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek.

Co vše můžeme nechat klíčit? Luštěniny - mungo, sója, čočka, cizrna, hrách, fazole. Olejniny - dýně, sezam, len, slunečnice. Obiloviny - pšenice, ječmen, žito, oves, špalda. Ostatní - pohanka, ředkev, řeřicha, ředkvička, vojtěška.

Základem jsou zdravá a kvalitní semena, bez chemického ošetření. Před klíčením je důležitá první fáze, a to namáčení. Dle druhu rostliny je potřeba semínka na několik hodin namočit a teprve pak vložit v přiměřeném množství do nakličovací nádoby. Množství vody a doba máčení semen se liší zejména dle jejich velikosti. Např. obiloviny namáčíme na 6-12 hodin (poměr semen a vody je 1:3), luštěniny na 12-15 hodin (poměr semen a vody 1:4), malá semínka stačí namáčet na 4-6 hodin. Ke klíčení můžeme použít speciální nakličovadlo z umělé hmoty nebo keramiky, obyčejnou misku, hluboký talíř nebo sklenici.Výběr nádoby na klíčení závisí na druhu, který budeme klíčit, protože každé semeno má jiné nároky.

  http://www.ostre22.cz/ http://www.akfelix.cz/index.php?page=kontakt http://www.jansilar.cz/